HTML

Síbarmok 2008

Egy buszravaló, felsőoktatást züllesztő őrült síturája a festői Orciéres-be 2008 jan. 25 -től feb. 3-ig. Képekkel,és szöveggel ha marad rá erőnk...

Friss topikok

  • ééén: én is ott voltam idén síelni...szombaton mentem haza és sztem naon jó volt...elötte Valfréjus -ban... (2008.01.29. 14:25) Na, itt vagyunk....
  • Debreczeni Márta: Már csak másfél nap (2008.01.24. 06:44) Egy kis előzetes...

Képek lesznek

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from Monó. Make your own badge here.

Időjárás

2008.01.25. 02:16 Benkő Dániel

Hautes-Alpes

Egy kis társadalomföldrajz a jónépnek: Franciaország Hautes-Alpes megyéjét a francia forrdalom idején eszközölt közigazgatási reform keretében hozták létre 1790. március 4-én 82 másik megyével együtt.

A megye területe 5549 négyzetkilométer (nagyjából akkora, mint Békés megye), székhelye és egyben legnagyobb települése Gap. Hautes-Alpes 30 járásra oszlik, 177 települése van, lakossága nagyjából 120000 fő.

Természetföldrajzi szempontból a Nyugati-Alpokban helyezkedik el, átlagos magassága 1000 méter körül van, ám bizonyos részeken meghaladja a 4000 métert. Fontosabb folyói a Durance, a Buëch, a Drac, a Clarée és a Séveraisse. A Durance arról is nevezetes, hogy felduzzasztásával hoták létre Európa legnyagobb mesterséges tavát, a Lac de Serre-Ponçont-t.

Érdekességként még megjegyzem, hogy a megyében van Európa második legmagasabban fekvő települése, Saint-Véran is. Az első helyet a svájci Juf birtokolja. De Svájc amúgy sem tajga az Európai Uniónak, úgyhogy kapják be a svájci nyalókájukat...

English:

Some geography for the people: Hautes-Alpes is one of the original 83 departments created during the French Revolution on March 4, 1790. The total area of the department is 5549 square kilometres, its prefecture is Gap. The area is dissolve to 30 cantons and 177 communities.

Hautes-Alpes is located in the Alps mountain range. The average elevations is over 1000 m, and the highest elevation is over 4000 m. Notable rivers are the Durance, the Buëch, the Drac, the Clarée and the Séveraisse. The Durance has been dammed to create the largest artificial lake in Europe: the Lac de Serre-Ponçon.

The second highest commune in all of Europe (after Juf in Switzerland), the village of Saint-Véran is also in Hautes-Alpes.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország english földrajz hautes alpes


A bejegyzés trackback címe:

https://sibarmok.blog.hu/api/trackback/id/tr28310778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása